Çocuğun Öğrenmesinde Merak Duygusu
Anahtar Kelimeler:
Merak, Merak Duygusu, ÖğrenmeÖzet
Merak, bir varlık, kavram ya da düşüncenin ne olduğunu anlama çabasıdır. Herkeste dozu farklı farklı olsa da merak duygusu vardır. Kimileri hemen hemen her şeyi merak ederken kimileri de belli konulara karşı daha meraklı olurlar. Merak, bireyi harekete geçiren ve bir şeyler yaratmaya ve ortaya çıkarmaya yarayan aracı bir dürtü olarak düşünülebilir. Dolayısıyla, merak, gelişimin her evresinde bir gerekliliktir. Merak, öğrenmeyi ateşleyen en büyük etkenlerden biridir. Doğumdan itibaren her yaştan insan için gerekli bir kavramdır ve bireyin merak ettiği konu hakkında bilgi edinme ihtiyacı doğurarak öğrenmeyi teşvik eder. Çevresel olarak merak duygusunun desteklenmesi, öğrenme ve zekâ gelişimi konularında olumlu katkı yaparken, bu duygunun engellenmesi ve köreltilmesi, öğrenme ve zekâ gelişimini olumsuz etkileyecektir.
İndirmeler
Referanslar
Berlyne, Daniel (1966), Curiosity and Exploration. Science, Volume: 153.
Berlyne, Daniel (1975), Curiosity and Learning. Motivation and Emotion. Volume: 2(2). https://doi.org/10.1007/BF00993037.
Binson, Bussakorn (2009), Curiosity-Based Learning (CBL) Program, Volume 6 (12), USA-China Education Review, ISSN 1548-6613.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü (2016), Öğrenme Nedir ve Nasıl Gerçekleşir?, Modül: 3.
Casey, Leo (2014), Questions, Curiosity and the Inquiry Cycle. E-learning and Digital Media. doi/pdf/10.2304/elea.2014.11.5.510.
Coşkun, Yelkin Diker ve Demirel, Melike (2009), “Üniversite Öğrencilerinin Meraklılık Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi,” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 18.
Darancık, Yasemin (2018), Merak Duygusu İle Etkili Yabancı Dil Öğretimi, Volume 13/4, Winter, Ankara.
Dilci, Tuncay (2014), Öğrenme Psikolojisi, İdeal Kültür Yayıncılık, İstanbul.
Dursun, Necla (2019), İbni Tufeyl, Jean Jacques Rousseau, Bertrand Russell ve John Dewey’e Göre Merak, Yüksek Lisans Tezi, İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ağrı.
Gökalp, Nurten (2005), Öğrenme ve Etkin Öğrenme, Journal of Istanbul Kültür University.
Kedge Stephen ve Appleby Ben (2010), Promoting Curiosity Through the Enhancement of Competence. British Journal of Nursing.
Pluck, Graham ve Johnson, Helen (2011), Stimulating Curiosity To Enhance Learning, GESJ Education Sciences and Psychology, Sheffield University.
Pritchard, Alan (2009), Ways of Learning: Learning Theories and Learning Styles in The Classroom. New York: Routledge.
Ronfard Samuel, Cheng Liao, Chen Xinkui ve Harris Paul (2018), Children’s Developing Ideas About Knowledge and Its Acquisition. In Advances in Child Development and Behavior. 123-151.
Say, Kübra (2015), “Örgütsel Yaratıcılık ve Merak Duygusu Arasındaki İlişkinin Ortaokul Öğretmenlerinin Görüşlerine Göre İncelenmesi (Ankara İli Örneği),” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Senemoğlu, Nuray (2004), Gelişim Öğrenme ve Öğretim, Gazi Kitabevi, Ankara.
Seven, Mehmet Ali ve Engin, Ali Osman (2008), Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
Soydan, Sema (2013), “Çocuklarda Merak Duygusunu Uyandırmada Montessori Öğretmenlerinin Kullandıkları Stratejiler,” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 25.
Topses, Gürsen (2006), Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi, Nobel Yayınları, Ankara.
Oktaylar, Hasan Can (2006), KPSS Eğitim Bilimleri Sınava Hazırlık Kitabı, Yargı Yayınevi, Ankara.
Warr, Peter ve Downing, Jonathon (2000), Learning Strategies, Learning Anxiety and Knowledge Acquisition, British Journal of Psychology, Volume, 91.
Yalçıntaş, Murat (2019), “Fen Bilimleri Öğretiminde Kuantum Öğrenme Modeli Kullanmanın İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Akademik Merak, Kaygı, Öz Yeterlik ve Başarı Düzeylerine Etkisi,” Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İsatanbul.
Yeşilyaprak, Binnur (2018), Eğitim Psikolojisi Gelişim-Öğrenme-Öğretim, Pegem Akademi, Ankara, 23. Baskı.
Yılmaz, Malik (2009), “Öğrenme ve Bilgi İlişkisi,” GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 1, Ankara.
Zion Michal ve Sadeh Irit (2007), Curiosity and Open Inquiry Learning, Journal of Biological Education.